Het verhaal van John

'Groeiende kansen voor smaakvolle specialty'

De groene-torentjesbloemkool komt oorspronkelijk uit Italië en is geliefd bij ‘healthy foodlovers’ en de horeca in de hele wereld. Met het zomer- en najaarsras Puntoverde RZ speelt Rijk Zwaan in op deze kleine, maar groeiende markt. Cropspecialist John Buijsman is ervan overtuigd dat dit unieke ras in ieder winkelschap past. “Voordat ik een commerciële functie kreeg, was ik veredelaar bij Rijk Zwaan. Zeven jaar heb ik meegewerkt aan het programma wat Puntoverde RZ opleverde. Onze grootste uitdaging was om Romanesco langer beschikbaar te krijgen, want de bestaande rassen waren alleen geschikt voor de herfstteelt. Daardoor bleef het een seizoensproduct. Puntoverde RZ is een uniek ras, omdat het in gematigde klimaten tussen juni en november te telen is. Die verlenging van het seizoen maakt deze groente aantrekkelijker voor supermarkten. Bij retailer Lidl is deze al regelmatig te koop.”

Mathematisch schema

“Elke consument heeft hem weleens gezien, omdat zijn uiterlijk opvalt. Romanesco is een prachtig product, waarvan de torentjes volgens een mathematisch patroon zijn opgebouwd. Een echt wonder van de natuur. De smaak is meer uitgesproken dan die van bloemkool. Hij smaakt iets notig en heeft een knapperige structuur. Consumenten kunnen hem op vele manieren verwerken: in een quiche, als wokgerecht of geblancheerd in een salade.”

Makkelijk te telen

“Niet alleen consumenten, maar ook producenten houden van het ras. Regelmatig bezoek ik de telers van Puntoverde RZ. Hun ervaring is dat het een makkelijk te telen gewas is. Het heeft een sterke groeikracht, is resistent tegen vele schimmels en niet gevoelig voor inwendige zwartverkleuring. Gewasbeschermingsmiddelen zijn daarom nauwelijks nodig. We hebben afgelopen seizoen gezien dat de kwaliteit van het geoogste product uitstekend is.”

Wereldwijd interesse

“Door deze positieve ervaringen zien wij de vraag naar het ras de afgelopen jaren sterk groeien. Wereldwijd is er interesse. Vanuit Europa, maar ook Amerika en  Canada. Gelukkig hebben we voldoende zaad beschikbaar. Voorheen was de zaadproductie van het ras moeizaam, maar dat gaat steeds beter. Daardoor kunnen wij meer ruchtbaarheid geven aan dit product. Ik ben ervan overtuigd dat Puntoverde RZ niet alleen in de horeca, maar ook in het winkelschap een plek verdient.”