Kris De Weerdt uit Onze Lieve Vrouw Waver:

“Kwaliteit Daltoma RZ is zeer positief”

Kris en Katrien De Weerdt teelden zeker 17 jaar vleestomaten alvorens dit seizoen over te stappen op tros. Ze hadden Daltoma RZ (72-728 RZ) in proef gezien en waagden de stap om de gehele serre vol te planten met dit mooie ras. Eén pad is voor een referentieras uit het Elite-segment. “Wij zijn tevreden met onze keuze”, vertelt de teler, “De trossen zijn niet te grof, de tomaten mooi van kleur en de smaak is zeer goed. De reacties zijn dan ook positief.”

Blij met overstap

Op 22 december plantte tomatenbedrijf Krikato Daltoma RZ op 16.500 m². Half maart werd 1 op de 2 stengels aangehouden en bereikte de teler de einddichtheid van 3,25 stengels/m². Het bedrijf levert de trostomaten in het Elite-segment van de veiling. Alhoewel de prijsvorming op dit moment nog tegenvalt, is De Weerdt blij met zijn overstap. “Natuurlijk moeten we nog meer ervaring op doen in de trostomaten en met Daltoma in het bijzonder, maar ik denk zeker dat we de goede teeltlijn te pakken hebben. Het is nog even afwachten hoe de eindproductie uitvalt na zo’n extreme zomer. De planten hadden door de hitte namelijk wat moeite met de zetting, kijken of ze dat weer goed oppakken.”

Open trossen

Gelijk na het planten, teelde de teler flink op tempo met etmaaltemperaturen van circa 19 ºC. “Dat kan dit ras goed hebben.” Eenmaal in balans kwam de productie snel op gang. “De eerste trossen konden we in week 11 oogsten, dat is een weekje eerder dan het referentieras. Mooie trossen: open geschakeld met niet te grove tomaten. Ze zijn iets langer en vragen om voldoende snoeiwerk. We startten op 5 vruchten per tros en stapten eind april over op 6 vruchten. Dit snoeibeleid hielden we 8 trossen vol, daarna zijn we weer teruggegaan naar 5.  Daltoma staat bij ons wat vegetatiever dan het referentieras. Dat betekent meer gewaswerk. Elke week halen we een kopblad weg.”

Prima smaak

De extra arbeid wordt volgens de teler goedgemaakt door de hoge vruchtkwaliteit. “En juist daar kiezen wij voor. Denk aan de smaak. De tomaten van dit ras hebben een Brix-waarde tussen 4,5 en 5, gemeten dit seizoen. Dat is vrij hoog. Qua productie kan ik nog niet veel zeggen. Uit onderzoek van vorig jaar bleek Daltoma vlot te blijven meedraaien tot het einde.”