Het verhaal van Jos

‘Het beste in elkaar naar boven halen’

Jos Ceulemans

Jos Ceulemans teelt al sinds 1969 kropsla in Sint-Katelijne-Waver. Samen met zijn zoon Paul streeft hij er naar continue te innoveren en verbeteren. Met hun focus op versheid zijn ze uitgegroeid tot het grootste kasslabedrijf van Europa.

Jos Ceulemans

Inspelen op marktvraag

“Door de jaren heen hebben we het bedrijf stap voor stap uitgebreid, van 0,5 hectare bij de start naar  de huidige 15 hectare.  De marktvraag heeft hierbij altijd voorop gestaan en onze vele afnemers moeten steeds op ons kunnen rekenen. Ook als er bijvoorbeeld een dringende bestelling is met afwijkende verpakkingen voor de export. Zo wordt tevens de binnenlandse markt ontlast. We willen ons onderscheiden met versheid en flexibiliteit. Daarvoor heb je oogstzekere rassen nodig met goede resistenties. Rijk Zwaan biedt daarvoor al jaren de beste opties.

Onder praktijkomstandigheden doen we regelmatig proeven met nieuwe rassen. We schakelen niet zomaar over op een nieuw ras. We willen er echt zeker van zijn dat er sprake is van progressie. Daarom testen we alle nieuwkomers zelf onder praktijkomstandigheden.”
 

Jos Ceulemans

Innovatie

“Ook in teelttechniek en automatisering blijven we zoeken naar verbetering. In 2016 hebben we geïnvesteerd in een belichte gotenteelt waardoor we minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Bovendien zorgt het mobiele systeem voor een efficiënter gebruik van het teeltoppervlak. De eerste ervaringen met kluitsla zijn positief, maar er valt nog veel te leren. Bijvoorbeeld over de invloed van het type belichting en wat de ideale kropvorm is om sla mechanisch te kunnen oogsten.”
 

Jos Ceulemans

Strenge eisen

“Bij dat leren is transparantie belangrijk en daarom wisselen we regelmatig kennis uit in een groepje Belgische hydrotelers. We maken dan ook dankbaar gebruik van de kennis van de teeltadviseurs van Rijk Zwaan, die op veel verschillende plekken komen en daardoor waardevolle kennis hebben. Om aan de steeds strengere eisen van de afnemers te voldoen, moeten we blijven verbeteren. Concurrentie zorgt er zo voor om het beste in iedereen naar boven te halen en dus de kwaliteit van het product naar een hoger niveau te tillen.”

Bekijk hier onze rassen die geschikt zijn voor de hydroteelt.