12 feb 2018

Rijk Zwaan lanceert reeks aan rucolarassen

Als belangrijke speler in babyleaves koestert Rijk Zwaan al een decennium lang de wens om rucola aan het al brede assortiment toe te voegen. Die wens gaat nu in vervulling. Vanaf 2018 biedt het groenteveredelingsbedrijf een reeks innovatieve rucolarassen aan onder het label Rocketeerz. Op de Open Field Days in Cartagena, Spanje van 12 tot 17 februari 2018 presenteert Rijk Zwaan de eerste drie innovatieve, ziekteresistente rassen die klanten oogstzekerheid bieden.

Naar dat soort rassen is grote vraag bij klanten, vertelt Mark Charlesworth, crop coordinator bij Rijk Zwaan. “De markt voor deze babyleaf groeit, omdat het product perfect past in de conveniencetrend. Consumenten houden bovendien van de pittige, nootachtige smaak. Terwijl de rucolamarkt groeit, bleef de ontwikkeling van nieuwe rassen achter.” Deze markt is al jaren in handen van Italiaanse bedrijven, het land waar rucola zijn oorsprong vindt. Vernieuwing had geen prioriteit. Rijk Zwaan gaat daar met Rocketeerz verandering in brengen.

Zowel wilde als gecultiveerde typen

De rassen onder het label Rocketeerz hebben stuk voor stuk een goede kiemkracht, uitgebreide meeldauwresistenties, een betere houdbaarheid en een langer teeltseizoen. Daarmee zet het groenteveredelingsbedrijf in op een breed en betrouwbaar assortiment voor telers wereldwijd. Frank Roelofs, crop manager rucola: “Wij ontwikkelen wilde én gecultiveerde typen, die een verschillende oorsprong hebben. Wilde typen van de diplotaxis-familie zijn het meest ingesneden en smaken het pittigst. In Europa is dat type gebruikelijk. De gecultiveerde rucola heet Eruca. Die is ronder van blad en milder van smaak. In Zuid-Amerika is dit de standaard. Wij streven ernaar in beide typen rucola noviteiten te bieden. Met toegevoegde waarde voor de markt.”

Drie rassen beschikbaar

Vanaf 2018 zijn de eerste drie rassen beschikbaar. Op de eerste plaats zijn dat Sinope RZ en Themisto RZ. “Dit zijn wilde, ingesneden typen met een goede smaak en uitgebreide resistenties. Ook in de wintermaanden zijn deze in tunnels te telen in gematigde klimaten. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van telers”, licht Charlesworth toe.

Op de tweede plaats biedt het zaadbedrijf het ras Sparkle RZ, zoals de naam doet vermoeden een schitterend en tegelijkertijd innovatief ras. Roelofs: “Het ras is een eruca-type. Het heeft de typische smaak van rucola, maar de vorm van een spinazieblad. Het ras onderscheidt zich daarmee zichtbaar van andere rucolarassen.” De drie rassen zijn uitgebreid getest bij telers en in samenwerking met groenteverwerkende bedrijven.

Onderscheidend

Bij deze drie blijft het zeker niet. Volgens Frank Roelofs en Mark Charlesworth kunnen ketenpartners de komende jaren onder het label Rocketeerz meer onderscheidende rassen verwachten. Een naam die symbool staat voor de enthousiaste zoektocht naar vernieuwing. “Alle rasnamen zullen verwijzen naar ons heelal, net als Sparkle RZ. Met dit programma zoekt Rijk Zwaan zoekt de ruimte op, letterlijk en figuurlijk.”

 

Klik hier voor meer informatie over de kwaliteitsoplossingen van Rijk Zwaan.