30 Aug 2019

Rijk Zwaan introduceert Fusarium-resistente komkommer

Al jaren is er een dringende behoefte van telers naar komkommersoorten met Fusarium oxysporum-resistentie. Nu is Rijk Zwaan het eerste groenteveredelingsbedrijf dat niet één maar twee van dergelijke rassen op de commerciële markt introduceert. De nieuwkomers Forami RZ en 24-272 RZ zijn beide resistent tegen de schimmelinfectie die moeilijk te bestrijden is. De rassen zijn met name geschikt voor telers in Spanje, Griekenland en Zuid-Afrika.

Fusarium veroorzaakt de grootste problemen voor telers die komkommers in de grond telen in niet-verwarmde, medium-tech kassen, volgens Marcel van Koppen, Crop Coordinator bij Rijk Zwaan: "De schimmel komt vooral voor in komkommers die in de herfst en winter worden geteeld, dat is de belangrijkste productieperiode in Zuid-Europa. Hoewel de temperaturen meestal redelijk zijn, kan het soms koud en nat zijn. Fusarium gedijt in dergelijke omstandigheden en kan aanzienlijke oogstverliezen veroorzaken. Een oplossing kan zijn om de planten op een Fusarium-resistente onderstam te enten, maar dat kan tot andere problemen leiden. ”

Time-lapse-film illustreert het verschil

 “Onze time-lapse-film illustreert het verschil perfect. Vorig seizoen hebben we een aantal telers gevraagd om een ​​vatbare variëteit tussen Forami RZ en 24-272 RZ te planten. Elke vier uur nam een ​​camera een foto van de uitsnede. Het vatbare ras verwelkte en stierf, terwijl onze resistente rassen het hele seizoen gezond bleven. Dus de Fusarium-weerstand biedt telers duidelijk meer zekerheid. ”

Lange komkommers

Beide rassen presteren ook goed in andere opzichten, zoals productie en vruchtkwaliteit. “De grootste uitdaging voor de veredelaars van Rijk Zwaan is het selecteren van rassen die niet alleen resistent zijn, maar ook alle vakjes aanvinken op het gebied van andere gewenste productgerelateerde en gewasgerelateerde kenmerken. Daarom ging deze lancering ongeveer vier jaar testen vooraf, zowel bij Rijk Zwaan als in praktijkproeven. Forami RZ is een lange komkommer die veel wordt geteeld in Spanje. 24-272 RZ produceert nog iets langere vruchten en is meer geschikt voor Griekenland en Zuid-Afrika. Verschillende telers hebben al interesse getoond. Van beide rassen hebben we voldoende zaden beschikbaar voor het komende najaar ”, besluit Van Koppen.

Bekijk deze time-lapse-film om het verschil te zien.