03 Dec 2019

‘Little & Fresh is de blauwdruk van een ideale ketensamenwerking’

Het concept lijkt een schot in de roos. De kleine, biologische en onverpakte groente met de klinkende naam Little & Fresh vallen bij consumenten in de smaak. Supermarktketen Jumbo rolt daarom de pilot in 2020 uit naar vijftien winkels. De gesmeerde samenwerking tussen alle ketenpartners motiveert enorm, vertellen Harm-Jan Eikelenboom, Marketing Manager bij The Greenery en Peter Polak, Purchasing Manager bij Naturelle. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van Rijk Zwaan’s beursthema bij de Fruit Logistica, ‘Stronger Together’.

Verspilling tegen gaan

Eikelenboom schetst in een paar zinnen hoe Little & Fresh is ontstaan. “Het gedachtegoed is van biologische teler Adri Jonkers, die met het telen van kleinere groente de verspilling wilde terugdringen. Rijk Zwaan hielp hem bij de zoektocht naar en teelt van groenterassen die daarbij passen. Adri klopte ook bij Naturelle aan, de biologische tak van The Greenery. Samen met Rijk Zwaan hebben wij vervolgens deskresearch en consumentenonderzoek gedaan. De positieve uitkomsten presenteerden we aan Jumbo, die direct enthousiast was. We zochten er meer biologische telers bij en in juli 2019 introduceerde de supermarktketen Little & Fresh in de nieuw geopende Jumbo Foodmarkt in Leidschendam.”

Concept speelt in op trends

Consumenten omarmden de kleine, biologische groente meteen. Zij konden kiezen uit een wisselend assortiment van zo’n zes groenten. Komkommer, aubergine, courgette en paprika in het kleinere formaat deden het goed, evenals bloemkool, broccoli en venkel.

Eikelenboom is niet verbaasd over het succes. “Het concept speelt namelijk in op een aantal trends. Consumenten streven ernaar gezond te eten en vinden het zonde om voedsel te verspillen. Voor één- en tweepersoonshuishoudens zijn deze kleine groenten daarom een uitkomst. Dat deze biologisch geteeld zijn, past bij de moderne consument. Het was verder de uitdrukkelijke wens van Jumbo om ze onverpakt aan te bieden. Daar waren wij het direct mee eens. Zo speelt Little & Fresh ook in op de maatschappelijke trend om minder plastic verpakkingen te gebruiken.”

Aandacht landt direct

Het enthousiasme van consumenten én van Jumbo werkte als een katalysator. Al tijdens de pilot schakelde de supermarkt het project namelijk op. Peter Polak: “Dat is ontzettend leuk werken. Alle aandacht die je erin stopt, landt direct. Of je nu met Jumbo, de telers of Rijk Zwaan praat, iedereen is enthousiast. Rijk Zwaan was voor ons een belangrijke sparringpartner, omdat het groenteveredelingsbedrijf in hetzelfde speelveld zit. Het kent de markt en de telers. In dit project overleggen alle partners frequent met elkaar, zodat we snel kunnen schakelen. Zo zijn wij op de Fruit Attraction in oktober met twee biologische telers uit Spanje in contact gekomen. Die zijn direct aangehaakt. Daardoor kunnen we in de winter het concept doorzetten. Met onder meer vruchtgroenten uit Spanje en sluitkool uit Nederland.”

Ook sla in het schap

Deze winter biedt Jumbo Little & Fresh in vier supermarkten aan, onder meer in de nieuwe winkels in België. Volgend voorjaar worden dat er maar liefst vijftien, vertelt Eikelenboom. “Dan kunnen we nog beter testen welk assortiment aanslaat. Sla willen we graag toevoegen, die een soort papieren verpakking krijgt. Met onze partners blijven we het project finetunen, zowel in rassen, teelt, logistiek als presentatie. Voor mij is dit project de blauwdruk van een ideale samenwerking. Van zaadveredeling tot consument: iedereen doet mee en zet het ketenbelang voorop. Open en transparant. Dat motiveert enorm.”

Bij de samenwerking met Jumbo houdt het niet op. Ook andere retailers uit Nederland en Duitsland hebben belangstelling getoond. “Het is mooi dat er meer interesse is. Wordt dus zeker vervolgd”, aldus Eikelenboom.  

Interesse om met Rijk Zwaan ‘Stronger together’ aan een gezonde toekomst te werken? U bent van harte welkom op onze stand in hal 1.2, D-04. Wil je Heleen of één van onze andere experts ontmoeten? Laat het weten via: www.rijkzwaan.com/meet-us/fruit-logistica-2020

Ook dit jaar kunt u op afspraak ons Retail Center in hartje Berlijn bezoeken. Aanmelden kan via: www.rijkzwaan.com/retailcenter