03 Nov 2016

Rijk Zwaan slaat eerste paal nieuwbouw Fijnaart

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan is aan de Eerste Kruisweg in Fijnaart gestart met een omvangrijk nieuwbouwtraject. Oud-directeur Anton van Doornmalen sloeg de eerste paal. De verwachte oplevering is in het najaar van 2018. De nieuwbouw is nodig om de groei in de veredeling te kunnen verwerken en medewerkers een prettige en duurzame baan te blijven bieden.

Twee derde groter

De komende twee jaar wordt de R&D-vestiging van Rijk Zwaan in Fijnaart twee derde groter dankzij twee nieuwe gebouwen die aan het bestaande pand worden gekoppeld. Hierin komen kantoren, laboratoria en een atrium dat dienst doet als kantine en ontmoetingsruimte.  De bestaande veredelingskantoren en de laboratoria voor cel- en moleculair biologisch onderzoek worden gerenoveerd.

 

Ruimte voor groei

De vraag naar hoogwaardige groentezaden zal naar verwachting blijven toenemen omdat de bevolking wereldwijd groeit. Rijk Zwaan veredelt steeds meer gewassen, voor steeds meer internationale afzetmarkten. Veel van het onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe rassen is geconcentreerd in Fijnaart. De verwerking van veredelingsdata vergt specifieke kennis en capaciteit, waardoor nieuwe specialismen ontstaan. De verwachting is dat het aantal medewerkers in Fijnaart de komende 5 jaar groeit van 350 naar 400. Wereldwijd verwacht Rijk Zwaan de komende 5 jaar 1.500 nieuwe medewerkers nodig te hebben.

 

Goede werkomgeving

Facility Manager Leo Woudenberg, die het bouwproject co├Ârdineert: “De afgelopen jaren heeft Rijk Zwaan continu ge├»nvesteerd. De uitrusting is up to date, maar er zit geen rek meer in het huidige gebouw. Rijk Zwaan heeft als doel medewerkers een prettige, duurzame baan te bieden. Daarbij hoort een goede werkomgeving. Door de nieuwbouw en renovatie krijgen we meer ruimte en een betere indeling. De panden komen dicht bij elkaar en worden door loopbruggen onderling met elkaar verbonden, zodat collega’s met elkaar in contact blijven.”

Aan het einde van de bouw wordt het hele complex aangesloten op de bestaande warmte-koudeopslag en worden de daken voorzien van een 300 extra zonnepanelen.

 

Ook nieuwbouw in De Lier

Om in te spelen op de groei en de marktpositie verder te versterken, blijft Rijk Zwaan de komende jaren fors investeren. Voor de komende 5 jaar bedragen de geplande investeringen 250 miljoen euro, waarvan circa 150 miljoen in Nederland. Behalve de eerste paal in Fijnaart, sloeg Rijk Zwaan op 17 oktober de eerste paal van het nieuwe Seed Quality Center in De Lier. Met deze nieuwe onderzoek- en testfaciliteiten kan het bedrijf blijven voldoen aan de eisen uit de markt.