XX | Hero | VI24 | News  | Pb Defense, a sure choice in production areas with tuber foot pressure (1)

Nieuws - 26-03-2023

Pb Defense, een zekere keuze in productiegebieden met knolvoetdruk

Bloemkool is een geliefde groente, die op alle continenten wordt geteeld. De ziekte knolvoet veroorzaakt in veel productiegebieden aanzienlijke schade in het gewas.

Totale misoogst

Knolvoet (Plasmodiophora brassicae; Pb) tast voornamelijk koolgewassen aan en is al decennialang een probleem. De ziekte komt op alle continenten voor en momenteel raakt 10% van het totale areaal aangetast. De ziekte is moeilijk te bestrijden, dus zodra percelen zijn aangetast, geeft dat grote problemen voor telers, aldus Michael Kreitz, Crop Coördinator Bloemkool. "Ernstige gevallen kunnen leiden tot een totale misoogst. Dus een bloemkoolras met resistentie tegen knolvoet is een zeer welkome ontwikkeling", legt hij uit.

Natuurlijke resistentie

Rijk Zwaan heeft wereldwijd een aantal Pb Defense bloemkoolrassen die een natuurlijke resistentie hebben tegen infectie met knolvoet. Deze bescherming beperkt de groei en ontwikkeling van knolvoet op effectieve wijze, zonder dat het de opbrengst of de kwaliteit van de oogst beïnvloedt.Voor de Benelux is Paxton RZ zo’n ras. Het is zo’n anderhalf jaar geleden geïntroduceerd als het eerste bloemkoolras van Rijk Zwaan met een hoge resistentie (HR) tegen knolvoetfysio’s Pb:0, Pb:1 en Pb:3. Dit ras was volgens veredelaar Evgeny Novoselov een echte doorbraak. "De veredeling was een complex en intensief proces van meer dan tien jaar. Wat eigenlijk zelfs nog vrij snel is, omdat brassica's een lange teeltcyclus hebben."

Paxton bewijst waarde in de praktijk

Wereldwijd heeft Paxton zijn waarde in de praktijk bewezen. Michael Kreitz: "Telers hebben ervaren dat een ras met Pb Defense het risico op infectie aanzienlijk verkleint. Op bovenstaande foto is het verschil in aantasting goed zichtbaar. Op een geïnfecteerd perceel heeft slechts 20% van een vatbaar ras het overleefd tot de oogst. Paxton bleef gewoon goed doorgroeien, wat resulteerde in een oogstpercentage van 85%. Dat geeft telers zekerheid."

Nieuwe Pb Defense-rassen in de pijplijn

Momenteel test Rijk Zwaan meerdere bloemkoolrassen met Pb Defense. “We verwachten binnenkort een tweede zomerras op de markt te brengen, met dezelfde oogstzekerheid en een kortere groeiduur. Daarnaast werken we aan Pb Defense-rassen voor de herfst- en winterteelt,” geeft de veredelaar verder aan.

Kom Paxton bekijken op de demovelden

Telers die geïnteresseerd zijn in Paxton of andere bloemkoolrassen kunnen ze bekijken op onze demovelden in Fijnaart. Paxton staat zowel op het zomer demoveld in week 24-26, als op het herfstdemoveld in week 38-40.