13 Jul 2016

Paprika's vernoemd naar schaatshelden

Het is zomer, maar in De Lier heerst schaatskoorts. Daar lanceerde groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan eind juni twee nieuwe paprikarassen. Hein RZ en Keessie RZ. Beiden passen in het rode geblokte segment en kwamen goed uit de praktijkproeven.

Rasnamen kiezen

De namen zijn niet lukraak gekozen. De veredelaars vernoemden Hein RZ naar Hein Vergeer, die zich in zijn actieve schaatsleven onderscheidde met snelle starts en een goede laatste ronde. Het ras Keessie RZ eert Kees Verkerk. Een schaatser met wereldkampioenschappen en zelfs Olympisch goud op zijn naam. Ook schijnt de naam een knipoog te zijn naar de ervaren Rijk Zwaan teeltadviseur Kees de Jong. 

Grof geblokt
Hein RZ (voorheen 35-193 RZ)  heeft een groeikrachtig gewas dat vooral in het begin makkelijk zet. Tijdens de proeven stapelde dit ras mooi grof geblokte vruchten aan de plant. Met een gemiddeld vruchtgewicht van 215 tot 220 gram past dit ras bij telers die graag grove paprika’s zien. Keessie RZ (voorheen 35-192 RZ) is 15 tot 20 gram lichter, maar heeft qua productie op dit moment wel een kleine voorsprong. Telers benoemen de uniforme, goed geblokte paprika’s als belangrijk pluspunt van deze nieuwkomer. Keessie RZ heeft een snelle doorkleuring.

Goud
De paprika’s hebben dezelfde ambities als hun naamgevers: topprestaties neerzetten. Met Hein RZ en Keessie RZ vult Rijk Zwaan zijn paprika-assortiment aan met twee potentiĆ«le toppers. De laatste reageert het best op sturing zoals ook toegepast bij Nagano RZ. Keessie RZ heeft een iets dieper voornacht nodig voor een goede zetting. Maar dan ligt die ‘gouden plak’ volgens de veredelaar ook binnen handbereik!
 

Red pepper studio