11 Oct 2016
Alle kanten op met rode Hein RZ
Met Rijk Zwaan’s nieuwe rode paprikaras Hein RZ kan een teler alle kanten op. De vruchten kunnen groen geoogst worden en bedrijven kunnen zelf redelijk sturen op grofheid. En dat alles natuurlijk met behoud van kwaliteit. Een mooie aanvulling op het bestaande paprika-assortiment.
De proeven met Hein (35-193 RZ) laten een eenduidig beeld zien. Dit nieuwe ras heeft een uitermate stabiel karakter. Productie, kleur en bewaarbaarheid; op alle punten scoort deze nieuwkomer goed. En die resultaten zijn redelijk makkelijk te bereiken. Hein vraagt namelijk geen extreme aanpassingen in de teelt. Een plezierig ras met een mooi resultaat.
Oogstgemak
Proefnemers van Hein omschrijven het gewas als overzichtelijk en niet te lang. De vruchten zijn grof en deze grofheid bewaren ze gedurende de hele zomer. Het gemiddeld vruchtgewicht is redelijk stabiel: niet snel boven de 250 gram en niet snel onder de 200 gram. De paprika’s laten zich makkelijk oogsten door het open karakter van de plant en de voldoende lange vruchtstelen. Daarbij zijn de vruchtstelen niet super hard, waardoor het mes er makkelijk door gaat. De oogstprestaties en het hoge gemiddelde vruchtgewicht gaan gelijk op.
Eerste zetsel
Hein leent zich voor meerdere doeleinden. Wilt u een groene vrucht eruit snijden? Geen probleem. Het ras kleurt groen geoogst niet snel door. Wanneer er echter een vleugje rood op zit, verloopt de doorkleuring juist weer erg snel. Ook op het vruchtgewicht kunnen telers probleemloos sturen. Wenst u Hein wat fijner, dan kan makkelijk het etmaal omhoog. Het is eenvoudiger om een grof ras fijn te krijgen dan een fijn ras grof. Bij de start van de teelt vraagt Hein wat generatieve hulp met de zetting, maar eenmaal in balans, houdt hij dit evenwicht goed vast. Speel met die generatieve sturing in op de buitenomstandigheden. Bijvoorbeeld met een voornacht van 16 °C en een dagtemperatuur van 20 à 21 °C. Dit betekent een etmaal van 18 °C+ bij extreem donker weer en bij zon tussen de 19,5 en 20,5̊ C. Liever langer wat lager in etmaal en op zekerheid gaan, dan risico’s nemen.
