Hydroponics

Hydroteelt

Rijk Zwaan werkt al jarenlang aan rassen die geschikt zijn voor teelt op water. We hebben een breed assortiment bladgewassen die speciaal geschikt zijn voor deze teeltmethode.

Bladgewassen zoals sla op water telen wordt wereldwijd steeds populairder. Het is nu al gebruikelijk in Scandinavië, Benelux, Zuidoost-Azië, Rusland, Brazilië, Japan en Australië. Bij hydroteelt groeien de gewassen niet in de bodem, maar op substraat. De plant haalt de voeding uit water dat verrijkt is met voedingsstoffen.

Geschikt voor waterteelt

Bij het ontwikkelen van de rassen voor hydroteelt let Rijk Zwaan onder meer op vlotte, compacte groei, geen last van kwetsbare bladrandjes, goede kleurintensiteit bij rode rassen, gezond en gelijkmatig gewas, gemakkelijk te verwerken en verpakken.

Bremia is niet zo’n probleem in hydroteelt. Bladluis kan wel een probleem zijn. Daarom zijn de meeste rassen luisresistent.

Extreem schoon, vers en stabiel

De hightech teeltsystemen op water brengen slateelt zonder gewasbeschermingsmiddelen binnen handbereik. Zo helpen we telers tegemoet te komen aan de vraag van retailers, foodservicebedrijven en verwerkers naar schone producten.

De bladeren bevatten geen zand of andere vervuiling. De groenten hoeven dus niet grondig gewassen te worden om residu of zand te verwijderen.

Door de wortelkluit aan het gewas, blijven de gewassen levend en dus vers.

Met led’s kunnen telers de gewassen exact bij het licht telen dat optimaal is voor het gewas. Eventueel zelfs in meer lagen. Dat vergroot de efficiëntie. Bovendien is de opbrengst stabiel, omdat de oogst minder afhangt van natuurlijke klimaatomstandigheden. Daardoor kunnen retailers ook samenwerken met producenten in landen waar het lastig is om in de grond te telen.

Meer informatie over hydroteelt