NL-BE | Hero | VI24 | Floccus RZ voor oogstzekerheid en kwaliteit

Stories - 10-12-2023

Floccus RZ voor oogstzekerheid en kwaliteit

Floccus RZ heeft inmiddels meermaals bewezen dat het een echte aanwinst is in het vroege segment. Afgelopen voorjaar zaten de weersomstandigheden niet mee. Dit verstoorde bij veel preitelers de vroege plantingen. Er waren heel wat problemen met schot. Maar Floccus liet wederom zien dat het zeer sterk op schot is. Dat geeft zekerheid.

Vlotte start

Het ras kenmerkt zich al in de start door een vlotte weggroei. Floccus dekt de risico’s op schot, trips en roest af door de sterke resistenties. Dit zien we nu reeds voor het derde seizoen in proeven en ook in de praktijk terug. 

Oogst en verwerking

Bij de oogst geeft Floccus vaste schachten met een hoge opbrengst, waarbij bladbreuk geen probleem is. De goede pelbaarheid en uniformiteit maken dat de verwerkings-snelheid is zoals het hoort te zijn. De veldhoudbaarheid is goed, wat extra zekerheid geeft voor een kwalitatief goede oogst.

Kwaliteit

Floccus is kort geschakeld en voor een zomer-, vroeg herfstras heeft het een mooie donkere bladkleur. De bewaarbaarheid en doorgroei zijn beter dan van de standaardrassen.

Planten

Floccus kan geleverd worden als losse Marokkaanse plant, trayplant, Portugese losse plant en kasplant. Vraag ernaar bij uw plantenkweker. De aanbevolen plantperiode is van week 9 tot week 18. De oogstperiode loopt van week 22, 23  tot week 36.

Zaaiprei

Dit jaar zijn er ook zeer goede resultaten behaald met Floccus als zaaiprei. Door de goede opkomst en uniforme stand werd een hoge productie gehaald. Ook hier zal Floccus een vaste plek krijgen in het schema. De aanbevolen zaaiperiode hiervoor is van week 12 tot 17.

Proeven bij het Proefstation voor de Groenteteelt

In proeven voor de vroege oogst, gedaan bij het Proefstation voor de Groenteteelt deed Floccus het weer uitstekend. De planten werden 5 april geplant en op 19 juli geoogst. Er werd een mooie opbrengst behaald. In vergelijking met het standaardras was Floccus beter op:

  • trips en roest
  • schot
  • bladbreuk
  • bladkleur
  • houdbaarheid na de oogst, incl doorgroei. 

Floccus geeft dus een uitstekende kwaliteit, met de resistentie tegen trips en roest. In combinatie met de oogstzekerheid, goede productie en houdbaarheid, kiest u met Floccus voor een betrouwbaar ras.

Bleekselderij, bloemkool, knolselderij, koolrabi, rode biet, prei, sluitkool, spinazie, wortel
undefined
Bleekselderij, bloemkool, knolselderij, koolrabi, rode biet, prei, sluitkool, spinazie, wortel
Filip Hermans
Crop co-ordinator